BOTSWANA: Exclusieve safari’s en bosjesmannen

Botswana ligt in het hart van Zuidelijk Afrika, tussen Zuid-Afrika, Namibië en Zimbabwe en is het een van de meest politiek stabiele bestemmingen in het Zuidelijke gedeelte van Afrika.

Het land is relatief vlak en kan in drie regio’s worden verdeeld: Chobe National Park, de Okavango Delta en de Kalahari woestijn. Doordat massa­toerisme er ontbreekt is het relatief ongerept en biedt het land fantastische mogelijkheden om wild te zien. De regering geeft namelijk de voorkeur aan minder toeristen die meer uitgeven, dan massatoerisme tegen lagere prijzen. Dat betekent dat een safari in Botswana zijn exclusieve karakter heeft weten te behouden.

In Botswana zijn resten van mensen gevonden die bewijzen dat er in dit land een miljoen jaar geleden al mensen woonden. De eerste bekende stam die er nu nog leeft zijn de San (bushmen). Zij hebben volgens hun jaag- en vangleefstijl en relatie met de natuur kunnen leven tot 1980. Toen zijn ze gedwongen in de moderne wereld mee te doen. Hoewel zij hun traditionele leefwijze dus niet (helemaal) meer in stand hebben gehouden, leren zij je tijdens een safari graag hoe zij door de eeuwen heen in dit gortdroge gebied wisten te overleven. Zij leven nu in het meest bezochte natuurpark Deception Valley en de Kalahariwoestijn.

In het uiterste noorden ligt het Chobe National Park, dat bekend is vanwege zijn enorme hoeveelheid olifanten en glorieuze zonsondergangen over de Choberivier. Zuidelijker ligt de Okavangodelta, een immens moerasgebied, waar je safari’s per kano en te voet maakt. Onderdeel van de delta is het Moremi Game Reserve, één van de populairste safarigebieden van Botswana waar een grote hoeveelheid dieren te vinden is. Ook vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen.

Ten zuidoosten van de delta liggen de Makgadikgadi zoutpannen, die in de droge wintermaanden veranderen in een soort maanlandschap. Tijdens een ritje per quad bike kunt u adembenemende foto’s schieten. In de natte zomermaanden is het gebied bevolkt met talloze zebra’s en wildebeesten, die op de voet gevolgd worden door roofdieren. Het Central Kalahari Game Reserve is weliswaar het grootste wildreservaat van Botswana, maar het minst bezocht.

Door de grote diversiteit in natuur is Botswana een unieke bestemming in Afrika.