IJsland

watervallen, vulkanen, eeuwig ijs en thermale baden

IJsland wordt steeds populairder bij buitenlandse bezoekers. Het is het op één na grootste eiland van Europa en ongeveer drie keer zo groot als Nederland.

Van gletsjers en maanlandschappen tot warme zwavelbaden en warmwaterbronnen. IJsland is een uniek eiland in het uiterste noorden van Europa waar je vakantie pas écht begint. Daar heeft de natuur vrij spel en komt de geologische geschiedenis van de aarde tot leven. IJsland lijkt op geen enkel ander land in Europa.

Gelegen midden in de Atlantische Oceaan, op ruim 100.000 km² leven ongeveer 330.000 mensen, waarvan de helft in de hoofdstad Reykjavík. Langs de ruige kusten broeden op de steile rotswanden honderdduizenden zeevogels, terwijl in de omliggende zeeën walvissen leven.

De IJslanders zijn trots op hun geschiedenis, die teruggaat tot de negende eeuw toen Vikings uit Noorwegen het eiland ontdekten en bevolkten.

IJsland vakantie

Zeker de moeite waard zijn een bezoek aan Nationaal Park Snæfellsjökull natuurpark, een prachtig park met de met ijs bedekte Snaefellsjökull vulkaan. De paden met lava geven te kennen dat er vulkanische activiteiten hebben plaatsgevonden. De hoeveelheid lava hebben diverse grotten en lava formaties opgeleverd. Verder zijn er diverse archeologische resten te bezichtigen waarvan sommige tussen de 500 en 700 jaar oud zijn.

Heel bekend is de Golden Circle, met de Geysir in Zuid IJsland, de beroemdste geiser van IJsland. Tijdens een uitbarsting van deze natuurlijke attractie kan het kokende water wel 70 meter hoog de lucht in spuiten. Helaas gebeurt het niet meer zo heel vaak. De opening is ongeveer 18 meter breed. Ook bij de Golden Circle horen de Gullfoss watervallen. De kloof waarin het water neer dendert, is 70 meter diep, 20 meter breed en ongeveer 2,5 kilometer lang. Door het opstuivende water zijn er met zonnig weer meerdere regenbogen te zien.

Vlakbij de Gullfoss watervallen ligt de Strokkur geiser, de grootste van het land. De Strokkur heeft regelmatige erupties om de 4 tot 8 minuten.Strokkur betekent karnton. De geiser dankt deze naam aan het feit dat het wateroppervlak tussen twee erupties door nogal op en neer kan bewegen, gelijk aan melk in een karnton.

Wie naar IJsland reist tussen september en april kan getuige zijn van het bijzonder natuurfenomeen ‘noorderlicht’. Deze zeer bijzondere kleuring van de hemel (aurora borealis) heeft altijd al voor veel belangstelling gezorgd en vanaf speciale locaties kan dit schouwspel gezien worden.

Een bezoek aan de thermale baden van de Blue Lagoon mogen zeker niet worden overgeslagen.

IJsland, een land met een zeer grote wauw factor.