Jamaica

Rum, reaggae en Bob Marley

Over Jamaica zijn heel veel vooroordelen. Het zou er crimineel en gevaarlijk zijn.

Deze vooroordelen wil ik allereerst uit de wereld helpen. De mensen zijn heel hartelijk, gastvrij en heel erg muzikaal. Deze gastvrijheid uit zich dan ook in een prima service op het eiland. Doordat de hotels zo ontzettend veel faciliteiten bieden, zie je op straat relatief weinig toeristen en zijn er ook weinig faciliteiten buiten de hotels.

De kustgebieden zijn erg groen. Dichte, tropische wouden worden afgewisseld met gecultiveerde delen met veeteelt. Het directe achterland van Negril is vlak en hier en daar moerasachtig. Het groene binnenland is zeer fraai. Beroemd zijn de zgn. Blue Mountains met The Peak (2300m) als hoogste top. Op de hellingen van dit gebergte liggen de fameuze koffieplantages. De Blue Mountains koffie geldt als een van de betere ter wereld. Ook zijn er diverse indrukwekkende watervallen: YS-falls en de Dunn Falls bij Ocho Rios.

Jamaica zou Jamaica niet zijn zonder de wereldberoemde reggae-muziek. Deze muziekstroom vindt zijn oorsprong op dit eiland. Overal waar men komt wordt muziek gedraaid. Hét gezicht van de reggae, Bob Marley, wordt hier nog altijd beschouwd als een afgod. Zijn geboortehuis, tevens mausoleum, ligt midden in de bergen in het plaatsje Nine Miles. Het is voor veel reggaefans uit de hele wereld een bedevaartplek.

Wat wel heel opmerkelijk is op het eiland, dat veel hotels het zgn. couples-only concept hebben, lees stelletjes man/vrouw vanaf 18 jaar. Stellen die bestaan uit man/man of vrouw/vrouw ongeacht of ze een stel zijn of ‘slechts’ vrienden, zijn dan niet welkom. De achterliggende gedachte die hier aan vooraf gaat, is de basisleer vanuit de bijbel. Couples kunnen op deze manier wat vrijer met elkaar omgaan. Het eiland is ideaal voor honeymoners. Bij bijna elk resort is wel een prieeltje waar getrouwd kan worden.

Jamaica is van oorsprong een Engelse kolonie, en dat merk je nog aan het feit dat ze links rijden en dat iedereen heel goed Engels spreekt. De weg van Negril-Montego Bay-Ocho Rios is redelijk goed. In het binnenland zijn het smalle/slechte wegen. Het is geen aanrader om zelf een auto te huren en het eiland te verkennen.

Er zijn ontzettend veel leuke excursies te doen: natuur wordt afgewisseld met muziek en watervallen worden afgewisseld met rustige rivieren. Het is een heel afwisselend eiland. En ben je er eenmaal geweest, dan ben je snel betoverd door de muzikale en hartelijke bewoners van het eiland.

En hou je niet van reggaemuziek, toch is het heel interessant om te horen hoe reggae is ontstaan en wat de leer van de Rastafaris is. Je kan hier zelfs een echt joint roken.

Denk eraan, van juli tot en met eind november is het orkaanseizoen in het Caraibisch gebied. Jamaica ligt met grote regelmaat in de gevarenzone van de orkanen. De hotels zijn allemaal berekend op deze zware stormen. Het is een belevenis, maar kan ook een flinke domper zijn op het vakantieplezier. De inwoners van Jamaica zijn heel erg gelovig en bidden om te vragen of de storm geen slachtoffers zal eisen. Helaas lukt het niet altijd en het is geen garantie dat er niets gebeurt.

Er zijn vier gedeeltes waar de toeristen verblijven:

  • Negril
  • Montego Bay en omgeving
  • Ocho Rios
  • Runaway Bay

Ocho Rios

Deze plaats ligt aan de noordkant van het eiland. De stranden zijn mooi en hebben een goudgele kleur. De stad is een populaire aanleghaven voor cruiseschepen en ligt tussen twee baaien in. In het centrum van de stad vindt je een grote locale marktjes met talloze souvenirs, zoals houtsnijwerk en Jamaicaanse Rum en natuurlijk de Blue Mountain koffie. Verzer zijn er belastingvrije winkeltjes en diverse restaurantjes. Ocho Rios is uitermate geschikt voor excursies naar de Dunn River falls. Bij Dolphin’s Cove kan je zwemmen met dolfijnen. Bij veel hotels zijn 2 duiken per dag inbegrepen (geen nachtduiken), dus een ideale plek voor duikers.

Negril

Gelegen op het meest westelijke puntje van het eiland en met uitstek ook met het mooiste zandstrand en palmbomen van het eiland. Langs het strand liggen vele barretjes en restaurantjes en is de reggaemuziek een belangrijk onderdeel van het leven van de Jamaicanen. Negril’s West end doet een beetje denken aan de jaren zestig. Hier vindt je ook het beroemde Rick’s Cafe, waar je op het terras kan genieten van prachtige zonsondergangen. Hiervoor heb je ook fantastische kliffen, waar de plaatselijke jeugd spectaculaire duiken maken. De plaats op zich is heel klein, maar het heeft een 11 kilometer lang zandstrand.

Montego Bay

De gelijknamige plaats als de aanvlieghaven en ligt NW van het eiland. Na Kingston is het de tweede plaats op het eiland. De stranden zijn mooi en het is ideaal voor watersportliefhebbers. In het centrum zijn ook vele markten, barretjes en restaurants. Ook vindt je hier de beroemde “Hip Strip”, waar een bruisend nachtleven is met zijn talloze bars en discotheken.

Runaway Bay

Deze plaats ligt op 25 kilometer afstand vanaf Ocho Rios. Qua plaats is hier niet zoveel te beleven, behalve dan wat lokale bars. Voor meer gelegenheden ben je aangewezen op Ocho Rios.  Hier zit ook het Royal Decameron Club Caribbean Hotel en hier zijn zelfs de gemotoriseerde watersporten bij het all-inclusive gedeelte inbegrepen.

LEUKE EXCURSIETIPS

  • Watervallen bij Ocho Rios. Hele indrukwekkende watervallen, welke je met een flinke klim bijna helemaal naar boven kan beklimmen. Het water is fris, maar lekker verkoelend. Bij de watervallen kan je speciale waterschoentjes huren voor de klim of neem zelf waterschoentjes mee. Ga niet zonder waterschoenen de waterval beklimmen.
  • Black River in combinatie met de Ys-Falls. Een rustige rivier waar je op krokodillenjacht gaat en kan genieten van afwisselende natuur en prachtige vogels. Vervolgens naar de YS-Falls. Hier komt het “You Tarzan-me Jane” gevoel helemaal naar boven. Aan een echt liaan slingeren bij de YS-Falls.
  • Nine Miles, het geboortedorp van Bob Marley. Hier ligt hij ook begraven. Bij binnenkomst in het dorp val je bijna flauw van de ganga(hasj)-lucht, maar het dorp is interessant. Het huisje van Bob Marley is nog helemaal intakt en je kan op de foto met een echte Rasta-man.
  • Martha Brae River. Dit is de river om te raften. Op een bamboevlot en een roeier ga je de rivier af. Qua wildheid van de rivier is het geen wilde ervaring, maar de natuur en omgeving maken een hele boel goed. Ook gebaseerd op de legende van heks Martha Brae.
  •  Kingston. De hoofdstad en tevens grootste stad van het eiland. Hier heb je het Bob Marley Museum. Pas op, het is geen stad om ’s avonds alleen door afgelegen steegjes te lopen. Er is zelfs een wijk die zo crimineel is, dat het te gevaarlijk is om als toerist te komen. Waarschijnlijk komen hier al die “criminele” verhalen vandaan. Met de excursie naar Kingston wordt deze wijk niet bezocht.