NOORD MACEDONIË

Rijke historie en heerlijk eten

De Republiek Macedonië maakt onderdeel uit van de Balkan en grenst aan Albanië, Servië, Kosovo, Bulgarije en Griekenland. Sinds 12 februari 2019 heet het land Noord- Macedonië na jarenlang getouwtrek met Griekenland die in het noorden provincie Macedonië heeft liggen.

Macedonië grenst niet aan de zee maar is geheel door land omsloten, toch zijn zon- en “strand” liefhebbers ook in Macedonië op de goede plek. Rondom het meer van Ohrid zijn voldoende accommodaties met steigers en kleine strandjes/rotsplateaus waar gezwommen kan worden. De Republiek Macedonië is ontstaan op 8 september 1991 uit voormalig Joegoslavië, waarbij Skopje werd aangewezen als hoofdstad. Deze stad heeft een rijke geschiedenis van meer dan 2500 jaar. In deze tijd is Skopje onderdeel geweest van het Byzantijnse, Romeinse, Ottomaanse en Joegoslavische rijk. Overblijfselen van deze rijke geschiedenis zijn dan ook veelvuldig terug te vinden.

Macedonië heeft ook ongeveer 1000 kerken en kloosters. 365 hiervan staan in de stad Ohrid omdat Ohrid voor elke dag van het jaar een kerk heeft gebouwd. Ohrid staat dan ook op de lijst van Unesco.

Het landschap van Macedonië kent naast veel bergen ook veel bossen met beuken, eiken en dennen. In het zuidwesten liggen twee grote meren die ondergronds met elkaar verbonden zijn: het Prespameer en het meer van Ohrid.

De gastvrijheid is onbeschrijfelijk en het prijsniveau aantrekkelijk. Dit alles maakt Macedonië tot een aangename vakantiebestemming.