Zuid Korea

Korea ligt is een schiereiland in noordoost Azië en grenst aan China en Rusland. Zuid- en Noord Korea liggen samen op dit schiereiland.

Als gevolg van de tweede wereldoorlog werd Korea in 1945 opgedeeld in twee onafhankelijke staten: de Democratische Volksrepubliek Korea, Noord Korea en de Republiek Korea, Zuid Korea. De hoofdstad van Zuid Korea is Seoul.

Sinds de scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea hebben de twee landen zich grotendeels afzonderlijk verder ontwikkeld. Noord Korea sloot zich volledig af van de buitenwereld en Zuid-Korea deed juist het tegenovergestelde door zich juist open te stellen voor alle invloeden van buiten af. Inmiddels heeft Zuid-Korea zich ontwikkeld tot het op drie na rijkste land van Azië, en Zuid-Korea is dan ook een heel modern en westers land, dat een behoorlijke welvaart geniet. Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG en Koreaanse auto’s (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en de prachtige natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.

Zuid-Korea heeft een zeer divers landschap, variërend van groene heuvels en ruige bergen tot de meer dan drieduizend eilandjes, die voor de kust liggen en waarvan de meesten nog onbewoond zijn. Ze vormen een groot contrast met de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul. Ook deze metropool van meer dan tien miljoen mensen is echter zeer gevarieerd. Zo wordt moderne hoogbouw er speels afgewisseld met eeuwenoude geschiedenis, want het land heeft ook een rijke geschiedenis en veel overblijfselen hiervan zijn nog te bezoeken in de vorm van tempels en paleizen.

De rest van het land bestaat vooral uit bergland. De hoogste berg van Korea is de Paektu san (2774 m), gelegen in Noord Korea aan de grens met China. De twee belangrijkste rivieren, Jaloe en de Tumen ontspringen hier. In Zuid Korea is de 1.950 meter hoge Halla san op het eiland Jeju de hoogste berg. De belangrijkste bergketen is de 600 kilometer lange T’aebaek keten, die langs de oostkust loopt. In het zuiden liggen enkele grote bekkenlandschappen. Korea telt meer dan 3000 eilanden, waarvan Jeju het belangrijkste is. Dit eiland ligt in het zuiden en is een vulkanisch eiland, dat zeer populair is bij de Koreanen.

Zuid-Korea lijkt misschien dan wel niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een reis of vakantie, maar de onaangetaste natuurgebieden, de schat aan geschiedenis en eeuwenoude tradities verweven in het moderne bestaan maken dit land een bijzonder aantrekkelijke bestemming. Ook is het heel leuk om met een huurauto dit prachtige land te ontdekken.